پاسپورت دانشجویی
مقدمه
برای وارد شدن به کشورهای خارجی نیاز به مدارک شناسایی است و هر کشوری بر اساس شهروندی، هدف از بازدید و مدت اقامت، شرایط ویژه خود را برای ورود دارد. دانشجویان هم همانند سایر شهروندان ایرانی برای آنکه بتوانند بنا به اهداف مختلف وارد کشوری دیگر شوند، نیاز است که گذرنامه دانشجویی خود را ارائه نمایند. پاسپورت دانشجویی به منزله یک سند مسافرتی است که برای دانشجویانی که قصد سفر یا تحصیل در خارج از کشور را دارند، صادر می شود. هر دانشجویی که شرایط مشخص شده را داشته باشد، می تواند برای گرفتن پاسپورت اقدام کند و به هنگام سفر به خارج از کشور از آن استفاده کند. گرفتن پاسپورت دانشجویی می تواند به منظور اپلای باشد یا اینکه برای یک سفر کوتاه مدت زیارتی، تفریحی، تحقیقاتی و ... به آن نیاز باشد به عبارتی دیگر، هدف دانشجو از سفر به خارج از کشور هر چه که باشد، کوتاه مدت یا بلند مدت، باید برای گرفتن پاسپورت اقدام کند و لازم است در هنگام دریافت پاسپورت هم شرایط مدنظر کشوری که قصد سفر به آنجا را دارد، بررسی نماید، به طور مثال برخی کشور ها پاسپورت با حداقل شش ماه باقی مانده به پایان اعتبار را می پذیرند یعنی اگر مدت اعتبار پاسپورت کمتر از 6 ماه باشد، ممکن است اجازه ورود به کشور خود را ندهند. ثبت نام پاسپورت دانشجویی با مراجعه به پلیس+10 انجام می گیرد و نحوه ثبت نام هم ابتدا با مراجعه حضوری به دفتر و سپس اتمام فرایند ثبت نام در سایت می باشد. اگر دانشجو هستید و می خواهید پاسپورت بگیرید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا درباره نحوه گرفتن پاسپورت دانشجویی 1401 به طور کامل راهنمایی شوید.
پاسپورت دانشجویی چیست
قبل از هر توضیحی ابتدا لازم است بررسی کنیم که پاسپورت دانشجویی چیست و چه مشخصاتی دارد. پاسپورت دانشجویی یا همان گذرنامه دانشجویی، سندی است که هویت شما را نشان می دهد و در آن اطلاعاتی همچون نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، نام پدر، تاریخ و محل تولد، شماره پاسپورت، مدت اعتبار پاسپورت و ... ذکر شده اند.
پاسپورت کشور ایران به رنگ زرشکی است که در بالای آن نشان رسمی جمهوری اسلامی ایران چاپ شده است. در صفحه مشخصات پاسپورت، یک شماره هشت رقمی که به زبان فارسی نوشته شده است و در زیر آن نیز اعدادی به زبان انگلیسی نوشته شده اند، همان کد مشخصه کشور شما و شماره گذرنامه است.
در بخش پایینی صفحه مشخصات پاسپورت هم شماره ملی، نام، نام خانوادگی و سایر مشخصات هویتی شما درج می شود. در انتهایی ترین بخش پاسپورت هم تاریخ انقضای پاسپورت شما درج شده است.
بیشتر بخوانید: گذرنامه موقت
به صفحه اینستاگرام ما بپیوندید
گرفتن پاسپورت دانشجویی 1402
نحوه گرفتن پاسپورت دانشجویی 1402 مشابه سایر پاسپورت هاست ولی شرایط دریافت آن مخصوصا برای دانشجویان آقا که باید وضعیت خدمت سربازی مشخصی داشته باشند، متفاوت است.
برای گرفتن پاسپورت دانشجویی 1402 نیاز است که به نزدیک ترین دفتر پلیس +10 محل سکونت خودتان مراجعه کنید و مراحل احراز هویت را طی کنید سپس باید وارد سامانه رسمی شوید و باقی مراحل ثبت نام را به صورت الکترونیکی انجام دهید. پس از اتمام فرایند ثبت نام اینترنتی، باید منتظر بمانید تا پاسپورت شما صادر شود و توسط اداره پست به آدرسی که اعلام کرده اید، ارسال شود. فرایند گرفتن پاسپورت دانشجویی 1402 خیلی زمان بر نیست و اگر هم صدور گذرنامه شما بیش از حد معمول زمان بر بود می توانید از طریق پلیس +10 پیگیری های لازم را انجام دهید.
شرایط گرفتن پاسپورت دانشجویی 1402
دانشجویانی که متقاضی ثبت نام و دریافت پاسپورت هستند باید از شرایط لازم برخوردار باشند که این شرایط به شرح موارد زیر می باشند :
- دانشجویان آقا برای گرفتن گذرنامه دانشجویی باید دارای معافیت تحصیلی باشند.
- دانشجویان آقا فقط در صورتی می توانند پاسپورت دانشجویی دریافت کنند که از یکی از سفرهای اعلام شده از سوی سازمان نظام وظیفه عمومی استفاده نمایند.
- برای ثبت نام پاسپورت دانشجویی آقایان نیاز به ارائه وثیقه می باشد که میزان وثیقه بر اساس نوع سفر مشخص می شود.
- داشتن غیبت برای دانشجویان مشغول به تحصیل مانعی در گرفتن پاسپورت دانشجویی است.
- دانشجویان تمام مقاطع تحصیلی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری حرفه ای و دکتری تخصصی اجازه ثبت نام پاسپورت را دارند.
- برای ثبت نام پاسپورت دانشجویی نیاز به ارائه تمام مدارک درخواستی می باشد (در بخش های بعدی ،مدارک لازم برای گرفتن پاسپورت دانشجویی را شرح می دهیم)
- دانشجویان آقای متقاضی دریافت گذرنامه باید در سنوات تحصیلی مجاز باشند.
- دانشجویانی که متولد خارج از کشور هستند باید مدرک مشخص کننده وضعیت ورود خود به کشور را مشخص کنند.
- دانشجویان دارای بدهی مالیاتی اجازه خروج از کشور را ندارند.
- دانشجویان دارای سوء پیشینه در خارج از کشور، مجاز به گرفتن پاسپورت دانشجویی 1402 نیستند. ( سامانه استعلام سوء پیشینه را بخوانید.)
مراحل گرفتن پاسپورت دانشجویی
در ابتدای مطلب هم اشاره شد که ثبت نام گذرنامه برای دانشجویان دو مرحله حضوری و اینترنتی دارد. مرحله اول به صورت حضوری است که شخص متقاضی باید به دفتر پلیس +10 مراجعه کند و احراز هویت را انجام دهد بنابراین حضور خود دانشجو در دفتر الزامی است.
پس از احراز هویت حضوری در دفتر پلیس+10 و ارائه مدارک، نوبت به ثبت نام پاسپورت در سایت می باشد که آدرس سامانه به نشانی egozar.epolice.ir است. در این سایت باید مدارک بارگذاری شوند و سپس اطلاعات درخواست شده با جزئیات کامل درج گردند. پس از اینکه ثبت نام اینترنتی گذرنامه را هم انجام دادید، باید منتظر بمانید پاسپورت شما صادر شود و از طریق اداره پست ارسال گردد.
تاییدیه تحصیلی برای ثبت نام پاسپورت دانشجویی
برای ثبت نام گذرنامه دانشجویی نیاز است که از دانشگاه محل تحصیل خود تاییدیه تحصیلی بگیرید. دریافت تاییدیه تحصیلی بستگی به دانشگاه شما دارد، ممکن است یک پرینت برنامه هفتگی با مهر آموزش دانشگاه یا یک فیش تسویه حساب از حسابداری دانشگاه به همراه مهر حسابداری لازم باشد که باید به دبیرخانه دانشگاه تحویل دهید تا باقی مراحل به صورت الکترونیکی توسط خود دانشگاه انجام گیرد.
بنابراین برای دریافت تاییدیه تحصیلی جهت ثبت نام پاسپورت دانشجویی 1402 نیاز است که فقط در دانشگاه درخواست دهید تا باقی مراحل انجام گیرد. با ثبت شدن تاییدیه تحصیلی، وضعیت تحصیل شما در پورتال خدمات انتظامی ثبت می گردد و امکان واریز وثیقه برای دانشجویان آقا فراهم می شود.
راهنمای تصویری ثبت نام پاسپورت دانشجویی
برای ثبت نام پاسپورت دانشجویی 1402 توصیه می شود حتما از یکماه قبل اقدام کنید زیرا ممکن است صادر شدن پاسپورت شما کمی زمان بر باشد که اگر دیر اقدام کرده باشد، از سفر جا می مانید.
ثبت نام گذرنامه دانشجویی در گذشته کاملا حضوری انجام می شد و متقاضیان باید به دفتر خدمات الکترونیکی پلیس +10 مراجعه می کردند و درخواست خود را ضمن تحویل مدارک مورد نیاز، ثبت می کردند. این روش به دلیل آنکه زمان بر است کمی تغییر یافته است و امکان ثبت نام پاسپورت به صورت اینترنتی فراهم شده است. البته تمام مراحل ثبت نام پاسپورت حضوری نیست و شما به عنوان دانشجویی که می خواهید گذرنامه دانشجویی بگیرید، باید آدرس نزدیک ترین دفتر پلیس+10 به محل خودتان را پیدا کنید و همراه با مدارکی که در ادامه ذکر خواهد شد، احراز هویت را انجام دهید. سپس به ترتیب مراحل زیر وارد سامانه ثبت نام اینترنتی درخواست گذرنامه الکترونیکی به نشانی egozar.epolice.ir شوید و ثبت نام را انجام دهید.
- 1برای ورود به سایت egozar.epolice.ir از گوشی همراه یا کامپیوتر استفاده کنید. این آدرس را در مرورگر اینترنتی خود وارد کنید.
- 2با جستجوی آدرس egozar.epolice.ir، وارد صفحه اصلی سامانه می شوید که در این صفحه از شما کد ملی و کلمه عبور خواسته می شود این اطلاعات را درج کردن و پس از وارد کردن کد امنیتی بر روی گزینه "ورود" کلیک کنید.
- 3پس از مراحل فوق وارد صفحه ای می شوید که از شما اطلاعات هویتی و مشخصات فردی خواسته می شود از جمله این اطلاعات عبارتند از نام و نام خانوادگی دانشجو، نام پدر، تاریخ تولد دانشجو و ... که باید به طور دقیق درج شوند.
- 4در بخش بعدی اگر به پایین صفحه بروید از شما مشخصات ظاهری شامل قد، وزن، رنگ چشم و رنگ مو خواسته می شود.
- 5بعد از وارد کردن مشخصات ظاهری دوباره صفحه را به سمت پایین بکشید و مشخصات تکمیلی از جمله رشته تحصیلی، میزان تحصیلات و شغل را درج کنید.
- 6در قدم بعدی از شما خواسته می شود کد ملی و مشخصات دو نفر از آشنایان و بستگان خود را به عنوان معرف وارد کنید.
- 7در بخش انتهایی ثبت نام گذرنامه دانشجویی هم باید آدرس و اطلاعات تماس خود را درج نمایید تا تکمیل فرم به پایان برسد.
- 8بعد از مراحل فوق و با زدن دکمه ثبت، درخواست شما ثبت می گردد و یک شماره پیگیری نمایش داده می شود. اگر شماره پیگیری را دریافت کردید بدین معناست که ثبت نام شما با موفقیت انجام شده است ولی در صورت عدم دریافت این کد، حتما اشکالی در فرایند ثبت نام وجود دارد.
مراحل فوق برای ثبت نام پاسپورت بود اما شما قبل از آنکه ثبت نام پاسپورت در سایت egozar.epolice.ir را انجام دهید، ابتدا باید در این سامانه ثبت نام کنید تا کد ملی و شماره تلفن همراهتان در سایت ثبت شود.
- 1بدین منظور در صفحه اول سامانه بر روی گزینه "ثبت نام" کلیک کنید.
- 2سپس کد ملی خودتان را درج کنید و عبارت تصویر را وارد نمایید سپس دکمه "ادامه" را بزنید.
- 3در مرحله بعدی باید شماره همراهتان را درج کنید که حتما باید به اسم خودتان باشد. بعد از درج شماره همراه بر روی گزینه "تایید شماره و ادامه" کلیک کنید.
- 4بعد از بررسی مالکیت شماره تلفن همراه برای کد ملی ثبت شده، وارد مرحله بعد می شوید در غیر این صورت پیام سامانه مبنی بر " شماره همراه ارسال شده نامعتبر است، لازم است شماره همراه به نام متقاضی باشد" را دریافت خواهید کرد.
- 5با ورود به مرحله بعد می بایست تاریخ تولد خود را به شرح روز، ماه، سال و شماره تلفن همراه را درج کنید و در نهایت دکمه "تایید شماره و ادامه" را بزنید.
- 6حال باید برای خود یک کمله عبور تعیین کنید و همان کلمه عبور را در بخش تکرار کلمه عبور هم درج نمایید. در بخش کد ارسال شده هم باید کدی را که سامانه پیامک کرده است را درج نمایید.
- 7پس از وارد کردن اطلاعات، بر روی گزینه ثبت نام کلیک کنید تا مراحل عضویت شما در سایت به پایان برسد.
ثبت نام حضوری پاسپورت دانشجویی
اگر قبل از مراجعه حضوری به دفتر خدمات الکترونیک اقدام به ثبت نام اینترنتی در سایت کنید، پیام "سطح تایید اثر انگشت معتبر نمی باشد برای تکمیل اطلاعات لطفا به دفاتر پلیس +10 مراجعه فرمایید" را از سایت دریافت خواهید کرد بنابراین ضرروی است ابتدا به دفتر پلیس+10 مراجعه نمایید. ( نوبت دهی اینترنتی دفاتر پلیس +10 را بخوانید)
هزینه ثبت نام پاسپورت دانشجویی به صورت حضوری دریافت می شود و شما بعد از اینکه به دفتر پلیس+10 مراجعه کردید، باید هزینه را از طریق دستگاه کارتخوان بپردازید و فیش واریزی را تحویل دهید. علاوه بر پرداخت هزینه پاسپورت ، عکس پاسپورت هم در دفتر پلیس+10 گرفته می شود زیرا عکس باید دارای مشخصات بیومتریک باشد همچنین یکسری مدارک هم باید ارائه شوند که به شرح زیر هستند :
- مدارک عمومی
- اصل شناسنامه عکس دار
- اصل کارت ملی (دانشجویانی که کارت ملی ندارند باید تاییدیه ثبت احوال را ارائه کنند)
- اصل آخرین گذرنامه معتبر
- عکس بیومتریک
- مدارک مورد نیاز برای ثبت نام پاسپورت دانشجویی خانم ها
- دانشجویان متاهل خانم باید اجازه محضری همسر خود را ارائه کنند مگر آنکه مقیم خارج از کشور هستند و همسر آنها هم خارجی است.
- دانشجویان خانم که همسر آنها فوت شده است باید اصل گواهی فوت همسر یا اصل شناسنامه باطل شده همسر خود را تحویل دهند.
- دانشجویان خانم که طلاق گرفته اند برای ثبت نام پاسپورت دانشجویی باید اصل طلاق نامه را ارائه کنند.
- مدارک مورد نیاز برای ثبت نام گذرنامه دانشجویی آقایان
- اصل کارت پایان خدمت ( پاسپورت بدون پایان خدمت را بخوانید.)
- اصل کارت معافیت از خدمت
- ارائه نامه از محل تحصیل به سازمان وظیفه عمومی
- تحویل وثیقه برای دانشجویانی که معاف از سربازی نیستند و کارت پایان خدمت هم ندارند.
- مشخصات عکس بیومتریک برای گرفتن پاسپورت دانشجویی
- حجاب کامل و بدون مشخص بودن ریشه موها برای دانشجویان خانم
- عدم آرایش پر رنگ برای دانشجویان خانم
- عدم استفاده از عینک برای دانشجویان خانم یا آقا
- عدم استفاده از مقنعه یا روسری با طرح و رنگ نامتعارف برای دانشجویان خانم
- نداشتن نگین و پرسینگ در هنگام عکس برداری برای دانشجویان خانم
- عدم استفاده از کلاه، کراوات و گردنبند برای دانشجویان آقا
- عدم پوشیدن لباس های به رنگ سفید و سبز و لباس هایی که برچسب خاصی روی آنهاست در زمان عکس برداری
- مشخص بودن دو گوش در زمان عکس برداری
- داشتن مدل موی ساده و متعارف برای دانشجویان آقا
- مشخص بودن لب ها برای دانشجویانی که ریش بلند دارند
چند روز پس از ارائه مدارک در دفتر پلیس +10، انجام ثبت نام اینترنتی و همچنین پرداخت وثیقه برای دانشجویان آقا، پیامکی برای شما ارسال می شود که مجوز خروج شما از کشور صادر شده است. ممکن است پیامک هم ارسال نشود بنابراین باید خودتان سایت را بررسی کنید و بعد از اینکه مشاهده کردید مجوز خروج برای شما صادر شده است، می بایست منتظر بمانید تا پاسپورت را اداره پست ارسال کند.
بیشتر بخوانید: پاسپورت خانواری
تفاوت پاسپورت دانشجویی و عادی
پاسپورت، مدرکی است که برای تمام شهروندان کشور که واجد شرایط لازم هستند، صادر می شود اما تفاوت پاسپورت دانشجویی و عادی در وثیقه آن است و وجود وثیقه هم مدت زمان خروج از کشور را محدود می کند.
دانشجویان آقا با گذاشتن وثیقه در اختیار سازمان نظام وظیفه عمومی، می توانند پاسپورت بگیرند و با توجه به نوع سفر و وثیقه ای که تحویل داده اند، مجاز به سفر با تعداد روزها یا ماه های مشخصی هستند. به جزء این دو تفاوت، پاسپورت دانشجویی با پاسپورت عادی هیچ تفاوتی ندارند و از لحاظ ظاهری هم شکل هم هستند ضمن اینکه از نظر مدت اعتبار هم یکسان می باشند.
بیشتر بخوانید: تمدید پاسپورت
مدت اعتبار پاسپورت دانشجویی
مدت اعتبار پاسپورت دانشجویی 1401 در زمان صدور آن مشخص می شود اما در اکثر کشورها مثل ایران، دارای اعتبار 5 ساله است و دانشجویانی که اعتبار 5 ساله پاسپورت آنها به اتمام رسیده است، باید برای تمدید اقدام نمایند.
برای تمدید گذرنامه دانشجویی بهتر است قبل از اتمام مدت اعتبار آن اقدام کنید مخصوصا برای سفر های طولانی مدت چند ماهه که در صورت اتمام اعتبار پاسپورت، با مشکلاتی مواجه خواهید شد.
پس از اتمام مدت اعتبار پاسپورت دانشجویی برای تمدید آن باید به صورت الکترونیکی اقدام کرد و فرم درخواست افزایش اعتبار پاسپورت را تکمیل نمود. مدارکی هم که برای تمدید اعتبار پاسپورت نیازند عبارتند از پاسپورت قبلی، اصل شناسنامه، اصل کارت ملی و کپی از آنها، عکس بیومتریک و ...
بیشتر بخوانید: سایت اداره گذرنامه
وثیقه پاسپورت دانشجویی
دانشجویان آقا در زمان دریافت پاسپورت دانشجویی باید وثیقه هم هم بسپارند که مبلغ وثیقه با توجه به نوع سفر تعیین می شود که می تواند نقدی یا غیر نقدی پرداخت شود. وثیقه پاسپورت دانشجویی به صورت وجه نقد یا ضمانت نامه بانکی است که طبق قوانین سازمان نظام وظیفه عمومی، سپردن آن برای خروج از کشور الزامی است.
میزان وثیقه پاسپورت دانشجویی با توجه به هدف دانشجو از سفر، به شرح زیر می باشد :
- سفر دانشجویی به منظور شرکت در کنفرانس ها و همایش های علمی و یا سفر های مطالعاتی و تحصیل در مقاطع تکمیلی : 15 میلیون تومان
- سفر دانشجویی با هدف زیارت عتبات عالیات در کشورهای عراق و سوریه یا انجام مناسک حج در کشور عربستان : 5 میلیون تومان
- سفر دانشجویی سیاحتی، گردش یا دیدار با اقوام ساکن خارج از کشور : 30 میلیون تومان
- سفر تحصیلی در خارج از کشور : 40 میلیون تومان
وثیقه پاسپورت دانشجویی تا مدت محدودی دارای اعتبار است و اگر پس از گذشت این مدت برای بازگشت به کشور اقدام نکنید، وثیقه از سوی سازمان نظام وظیفه ضبط می شود و حق اعتراض هم نخواهید داشت. مدت مجاز وثیقه پاسپورت دانشجویی با توجه به نوع سفر به شرح زیر می باشد :
- سفر دانشجویی به منظور شرکت در کنفرانس ها و همایش های علمی و یا سفر های مطالعاتی و تحصیل در مقاطع تکمیلی : حداکثر یک ماه (30 روز) برای مقالات و کنفرانس ها و حداکثر یک ماه و نیم (45 روز) برای کارگاه ها و دوره های آموزشی
- سفر دانشجویی با هدف زیارت عتبات عالیات در کشورهای عراق و سوریه یا انجام مناسک حج در کشور عربستان : حداکثر یک ماه (30 روز)
- سفر دانشجویی سیاحتی، گردش یا دیدار با اقوام ساکن خارج از کشور : حداکثر یک ماه (30 روز)
- سفر دانشجویی برای تحقیقات یا آزمایش های پیشرفت تحصیلی که مختص دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری می باشد : شش ماه برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و یک سال برای دانشجویان دکتری
- سفر دانشجویی برای شرکت در اردوهای تدارکاتی، مسابقات رسمی و تیم های باشگاهی خارج از کشور : با توجه به مدت زمان مسابقات
بیشتر بخوانید: پیگیری گذرنامه
پاسپورت دانشجویی بدون سفر
بعضی از دانشجویان بنا به دلایلی متقاضی پاسپورت دانشجویی بدون سفر هستند یعنی می خواهند پاسپورت دریافت کنند ولی اقدامی به سفر نکنند. دریافت پاسپورت دانشجویی بدون سفر امکان پذیر است ولی در هر صورت برای گرفتن پاسپورت باید وثیقه تحویل داده شود اما سوالی که پیش می آید این است که آیا می توان بعد از دریافت پاسپورت، سفر را کنسل کرد و وثیقه تحویل داده شده را آزاد نمود؟ همچنین این سوال پرسیده می شود که آیا بعد از دریافت پاسپورت دانشجویی و کنسلی سفر، پاسپورت از دانشجو دریافت می شود یا خیر؟
در پاسخ این سوالات باید بدانید که شما می توانید پاسپورت دانشجویی بدون سفر بگیرید و بعد از اینکه پاسپورت شما صادر شد، باید به نظام وظیفه مراجعه کرده و اعلام کنسلی سفر کنید. بعد از کنسل شدن سفر هم، پاسپورت از شما گرفته نمی شود و دست خودتان می ماند.
بیشتر بخوانید: تمدید گذرنامه فوری 1402
پاسپورت گرفتن دانشجو معلمان
دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان دارای طرح تعهد خدمت اجباری هستند و باید پس از اینکه تحصیلات 4 ساله دوره کارشناسی خود را گذراندند، در سازمان آموزش و پرورش استخدام شوند. به همین دلیل، شرایط پاسپورت گرفتن دانشجو معلمان با سایر دانشجویان کمی متفاوت است زیرا این دسته از دانشجویان متعهد به استخدام در سازمان آموزش و پرورش هستند و مجوز خروج از کشور برای متعهدین خدمت آموزش و پرورش هم از اداره آموزش و پرورش و هم از سازمان وظیفه عمومی برای دانشجویان آقا صادر می شود.
بنابراین پاسپورت گرفتن دانشجو معلمان امکان پذیر است ولی باید از سازمان آموزش و پرورش مجوز بگیرند ضمن اینکه دانشجو معلمان آقا باید همانند دانشجویان عادی وثیقه هم تحویل سازمان وظیفه عمومی دهند.
منبع : پاسپورت دانشجویی