کارت صلاحیت حرفه ای معلمان
مقدمه
نحوه آموش صحیح و اصولی در تربیت نسل های آینده ی کشور بسیار مهم است و معلمان یکی از تاثیر گذار ترین اقشار جامعه محسوب می شوند. بر همین اساس سازمان آموزش و پرورش جهت ایجاد محیط آموزشی سالم و پویا سیاست هایی را برای سنجش افراد تحت استخدام خود در نظر گرفته است. شورای عالی آموزش و پرورش اسنادی را برای تایید صلاحیت پرسنل شاغل در این حوزه به نام آیین نامه گواهی صلاحیت معلمی را به هیئت دولت ارائه نموده است.
تمامی معلمانی که قصد دارند در مدارس ایران تدریس کنند، باید کارت صلاحیت حرفه ای را داشته باشند. این قانون برای معلمان مدارس غیر دولتی یا خصوصی نیز صدق می کند. امروزه قوانین سختگیرانه ای در این رابطه از سوی آموزش و پرورش به وجود آمده است؛ به طوری که اگر معلمان این گواهی را نداشته باشند، حق تدریس در مدارس کشور را ندارند. علاوه بر آن ارائه نمودن مدرک معتبری همچون کارت صلاحیت حرفه ای معلمان در برخی از امور اداری ممکن است به کارتان بیاید. بنابر این کارت صلاحیت حرفه ای معلمان با توجه به توضیحات گفته شده یکی از مهمترین الزامات تدریس در ایران می باشد. در غیر این صورت با فرد متخلف مطابق قانون برخورد می گردد. این موضوع به یکی از دغدغه های تحصیلی فرهنگیان تبدیل شده است و برخی از افراد در مواجه با چنین مواردی دچار سردرگمی می شوند؛ توجه داشته باشید که کسب آگاهی های لازم در زمینه پیشرفت مسیر تحصیلی و شغلی آینده بسیار مهم تلقی می شود.
در این مقاله از همراه مشاور، کارت صلاحیت حرفه ای معلمان را مورد برسی قرار می دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
کارت صلاحیت حرفه ای معلمان چیست؟
بسیاری از ارگان ها و سازمان های دولتی برای وجود آوردن محیطی سالم، استاندارد هایی را در نظر گرفته و بر اساس آن افراد را مورد سنجش قرار می دهند. برای مثال در حوزه اقتصادی، داشتن پروانه کسب یکی از مهمترین مواردی است که هر فرد برای فعالیت باید آن را داشته باشد. سازمان آموزش و پرورش نیز به جهت ارتقای کیفیت و رشد فضای آموزشی آیین نامه ای را تحت عنوان گواهی نامه صلاحیت معلمی تنظیم کرده است. سیستم آموزشی و تربیتی کشور تاثیر بسزایی در شکوفایی نسل های جدید در جامعه دارد. از این رو گزینش افراد مناسب برای آموزش دادن به این نسل امری ضروری محسوب می شود. در نظر داشته باشید که تمامی معلمانی که قصد دارند در مدارس سطح کشور اعم از دولتی و غیر دولتی تدریس کنند، می بایست این گواهینامه را دریافت نمایند.
مطابق آیین نامه مورد نظر، صلاحیت معلمان در سه حیطه عمومی، تخصصی و حرفه ای سنجیده می شود. سپس با برسی کارشناسان و تایید آن ها کارت صلاحیت حرفه ای معلمان صادر می شود. در صورتی که متقاضیان برای نخستین بار موفق به کسب گواهینامه صلاحیت معلمی نشده اند، حداکثر دو نوبت دیگر فرصت دارند تا شانس خود را امتحان نمایند؛ کارت صلاحیت حرفه ای معلمان پس از اتمام تاریخ اعتبار باید مجددا تمدید اعتبار گردد.
شرایط دریافت کارت صلاحیت حرفه ای معلمان
پذیرفته شدگان محترم هشت هفته نخست را به مدارس رفته و هشت هفته دوم را در پردیس دانشگاه های فرهگیان آموزش می بینند. در پردیس دانشگاه فرهنگیان افراد در محیط شبیه سازی شده به تدریس می پردازند و توسط همکاران مورد نقد و برسی قرار خواهند گرفت. سپس در پایان دوره آموزشی، آزمون ارزشیابی برگزار می گردد. داوطلبان مورد نظر علاوه بر کسب نمرات مطلوب در دوران تحصیلی، باید توانایی خود را در ارزشیابی پایانی برای دریافت کارت صلاحیت حرفه ای معلمان نشان دهند. در نهایت داوطلبان برای دریافت کارت صلاحیت حرفه ای در موقعیت های واقعی تدریس خواهند کرد و عملکرد آن ها توسط کارشناسان تدریس ارزیابی می گردد. شرایط دریافت گواهی صلاحیت معلمان به این شکل می باشد و گذراندن این مراحل برای افرادی که قصد دارند به طور جدی فعالیت آموزشی خود را آغاز کنند، الزامی می باشد.
بیشتر بخوانید: نتایج آزمون دبیری
به صفحه اینستاگرام ما بپیوندید
سامانه دریافت گواهی صلاحیت معلمان
در حال حاضر هیچ سامانه ای برای دریافت کارت صلاحیت حرفه ای معلمان در دسترس نمی باشد. در واقع افراد پس از گذراندن مراحل گفته شده در دانشگاه فرهنگیان و شرکت در آزمون گواهی را دریافت خواهند کرد. مطمئنا کارشناسان گروه آموزشی راهنمایی های لازم را برای داوطلبان ارائه خواهند داد.
بیشتر بخوانید: سامانه ارزیابی تکمیلی آموزگاران
نحوه دریافت کارت صلاحیت حرفه ای معلمان غیرانتفاعی
مدارس و موسسه های آموزشی غیر دولتی وابسته به آموزش و پرورش نیستند و توسط افراد دیگری اداره می شوند. البته نظارت سازمان بر سطح کیفیت آموزشی و رعایت قوانین در چارچوب تعیین شده انجام می شود. اما به طور کلی مدارس غیر دولتی از نظارت کمتری نسبت به مدارس دولتی برخوردار هستند. برخی از این موسسات با وجود شهریه های بالا آموزش های ضعیفی را به دانش آموزان ارائه می دهند و طیف گسترده ای از آنان در سال های آینده با مشکل مواجه می شوند.
بر همین اساس آموزش و پرورش به تازگی تصمیم گرفته است تا برای کارکنان مدارس غیر دولتی نیز کارت صلاحیت حرفه ای معلمان صادر نماید. بدین ترتیب تنها افراد واجد شرایط و تایید شده حق تدریس در مدارس غیر انتفاعی را کسب می نمایند و کیفیت آموزشی در این موسسات به مراتب بهتر خواهد شد.
سوالی که مطرح می شود، این است که نحوه دریافت گواهی صلاحیت حرفه ای معلمان غیر انتفاعی به چه صورت است؟ معلمان مشغول به کار در این مدارس نیز باید مراحل گفته شده در قسمت های قبلی را طی کنند. یعنی با گذراندن دوره های آموزشی در نظر گرفته شده در دانشگاه فرهنگیان، تدریس بصورت عملی و آزمون جامع نهایی می توانند کارت صلاحیت حرفه ای معلمان را دریافت نمایند. لازم به ذکر است طبق بخشنامه ابلاغ شده از آموزش و پرورش، تمامی معلمانی که قصد دارند در سال تحصیلی 1402-1403 تدریس نمایند باید گواهی صلاحیت حرفه ای برای آن ها صادر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص پیشنهاد می شود تا با کارشناسان آموزشی و فعال در این حوزه مشورت نمایید تا جای ابهامی باقی نماند.
منبع : کارت صلاحیت حرفه ای معلمان